Blog

Hoe het allemaal begon, deel 1

Geschreven op zondag 19 februari 2017

In menig huiskamer wordt met Kerst uitgebreid met familie gegeten. Zo ook bij mij. Voor mij de gelegenheid om me helemaal uit te leven in het koken, zodat iedereen ervan kan genieten. ...... Was de bedoeling.

Als kind was ik een slechte eter. Ik vond niets lekker. Tenminste zolang het "gewoon" aardappelen, groente en jus was. Daar moest altijd appelmoes bij om het weg te krijgen. Maar bijna alles wat niet met de "normale" maaltijd te maken had vond ik wel lekker.

Toen ik getrouwd was en verhuisde van Sint Pancras naar Bergen, begon ik te experimenteren en die experimenten werden dan losgelaten, met Kerst, op de familie. Dat pakte meestal redelijk goed uit. Dit was allemaal meer dan dertig jaar geleden.

Eén keer maakte ik Hazepeper, wat ik nog nooit eerder had gegeten, maar het leek mij wel een gepast gerecht voor de Kerst.

Het klaarmaken ervan deed me enorm twijfelen. Ik vond het stinken. Was het wel goed? Was het vlees niet bedorven? Toch zette ik het mijn gasten voor en op één na vond niemand het lekker.

We vonden het allemaal een nare smaak hebben. Mijn zwager, die het wel lekker vond, probeerde ons ervan te overtuigen dat het prima was. Zo hoorde het te smaken wist hij, want hij had het vaker gehad.

We vonden allemaal dat hij maar een vreemde smaak had en het overblijfsel werd dan ook zonder pardon in de afvalbak gedumpt. Nooit meer Hazepeper.

Een andere Kerst had ik een toetje gemaakt dat niet erg in de smaak viel. Ik weet alleen nog dat het iets met abrikozen was. Deze keer vond echt helemaal niemand het lekker. Ik ook niet.

Geen probleem. Buiten liepen een geit en een bok die werkelijk alles aten, tot wasgoed aan toe als je niet goed oplette.

Ik naar buiten met het toetje. De bok en geit zagen mij komen en zagen ook dat ik iets in mijn handen had. Ze kwamen mij tegemoet, voor zover ze konden en keken reikhalzend uit naar het lekkers dat ze zouden krijgen. Mooi. Ik zou ze eens lekker verwennen met een feestelijke maaltijd.

Zodra ik het neerlegde doken ze er beide op af. Glimlachend keek ik toe hoe ze op het eten aanvielen.

Maar die glimlach veranderde in grote ogen van verbazing toen beide dieren ineens hun kop optilden en mij vragend aankeken. Wat geef je ons nou?

He? Lusten zij het ook niet?

Dit was voor mijn vader toen het moment om te zeggen dat hij weigerde nog langer proefkonijn te zijn en dat hij niet gediend was van verdere experimenten met eten van mijn kant.

Vanaf dat moment heb ik mijn vader nooit meer niet uitgeprobeerde gerechten voorgezet.

 Tegenwoordig zou een menu er alsvolgt uit kunnen zien, rekening houdend met mijn vaders voorkeuren:

 Ossenhaas ruloux

Paddenstoelenespresso

Kwartel met currysaus en pompoenchutney

Spoom

Biefstuk met koffie en kerrie, met paddenstoelensaus en aardappelsoufflé

Espresso pannacotta

En de wijn die Erroll erbij zou schenken is een Chapoutier "Bila Haut Occultum Lapidem" , vervolgens een Chardonnay "Toques et Closhes Autan" van Sieur D'arques, gevolgd door een Rhone "La Grande Ribe" uit St. Cecile les Vignes.

Het lekkerst vind ik werken met verse producten, gehaald bij de boer. Als ik door onze omgeving rijd, tussen Alkmaar en Hoorn, kijk ik goed om me heen op zoek naar bordjes waarop producten te koop worden aangeboden. Vroeger was van Zwaag naar Zwaagdijk, één lange weg waar in het seizoen volop keuze was in allerlei fruitsoorten.

Vind je het ook leuk om producten bij de boer te halen, kijk dan eens op www.productenvandeboer.com Daar vind je een lijst met plaatsnamen en boerderijen in Noord-Holland en de producten die ze aanbieden.

Delen op Facebook Delen op WhatsApp

Terug naar het blog